Belső alkatrész(ek) törése, kopása

A bélésanyagok (nem kéregbélés) kikopása és annak oka számos esetben visszavezethető rejtett anyaghibára vagy nem megfelelő anyagválasztásra. Itt mindenkor érdemes organoleptikus vizsgálat alá venni a terméket.

A lábujj felső béléshez való súrlódás által létrejött kopásos sérülés általában az egyedi járás következményeként előforduló mechanikai jellegű (súrlódás eredményeként létrejött) sérülés, ami nagyon ritka esetben vezethető vissza rejtett anyag vagy termékhibára. Az ilyen jellegű elváltozások jellemzően megalapozatlan reklamációnak számítanak.

A bélésanyagok szálfutásos, illetve szövéshibás termékhibái egyértelműen nem mechanikai jellegű hibára vezethetők vissza, tehát általánosan kijelenthető, hogy a termék rejtett hibájának ténye megalapozott.

A kéregbélés a lábbeli kéreganyagára erősített – varrott és vagy ragasztott – technikával rögzített kopásálló bélelő alkatrész. Ennek használatból eredő kopásában, sérülésében szerepet játszik a lábbeli viselési szokása, mérethelytelenség esete is. Ezen két okból bekövetkező sérülés csak akkor megalapozott termékhiba, ha a kéregbélelő alkatrész alapanyaga nem felel meg az ipari szabványban rögzítetteknek. Pl.: nemezelt, filc, gyenge kopásállósági mutatókkal rendelkező pamutszövet, laza szövésű szövet.

A kéregbélés megalapozott meghibásodása létrejöhet még a nem megfelelő rögzítés (általában ragasztási hiányosság) okaként is (a bélés lebeg a kéreg alkatrészen).

Kéreg meghibásodása abban az esetben fordul elő, ha annak alapanyaga gyenge minőségi mutatókkal rendelkezik. Általában jelentkező hibaeffektus a kéreg szilánkos törése keresztben vagy sarokrész feletti traktusban.  A kéreg felületi kopása kizárólag abban az esetben fordul elő, ha a kéregbélés már sérült. Ekkor halmazati meghibásodás esete áll fenn, amikor ok-okozati bizonyítás végrehajtásának eszköze szükséges – a visszavezethető bélésanyag rejtett hibájának megállapítására.

A kéreg torzulásos rongálódása, un.: pressziós amortizációja (fentről érkező behatás eredményeként bekövetkezett teljes állapotromlás) az esetek döntő többségében csizmáknál, magas szárú lábbelik esetében a cipőkanál használatának hiányából jön létre. Ez a hibaeffektus kétséget kizáróan NEM TERMÉKHIBA körébe tartozó meghibásodás.

Az orrmerevítő alkatrész töréses hibája, szinte minden esetben visszavezethető rejtett anyaghibára. Kivételt képez ez alól a mechanikai rongálás esete.

Foglalótalpbélés meghibásodása nagy általánosságban kijelenthető, hogy ázással összefüggésbe hozható (nem rendeltetésnek megfelelő használat eredményeként) strukturális, illetve szerkezeti elváltozás. Mivel a foglalótalpbélések anyaga préselt papír-kompozitból készül, természetesen a mérsékelten vagy nem vízálló termékek döntő többségében, így felázás és kiszárítás hiányából létrejöhetnek jelentős mértékű állapotromláshoz vezető hibák. Az anyag „elmászkosodik” rétegesen szétválik, penészedés esélye jelentős mértékben növekedhet.

Ez az alkatrész: FŐALKATRÉSZ! Szerepe: a lábbeli teherhordó képességének elősegítése és felsőrész –talp illesztésének és összedolgozásának, rögzítésének biztosítása. A merevítő alkatrészek bedolgozásainak, és a lágyékmerevítő stabilitását is elősegíti.

A sport, túra és speciális lábbelik foglalótalpbélése nagy többségben szövet-kompozit anyagból, bevarrással készül. Ezeket a lábbeliket – mint minden forgalomba kerülő lábbelit – szigorúan tilos mosógépben és magas hőfokon tisztítani, szárítógépben szárítani! Az ilyen jellegű – szakszerűtlen – tisztítás és kezelés a lábbelit visszafordíthatatlanul károsíthatja, mivel az összeerősítő ragasztást a nagymennyiségű víz és mosószer kioldhatja, szerkezeti összetartást fellazíthatja, az alkatrészeket jelentősen és végérvényesen torzíthatja. Az ilyen jellegű meghibásodás nem vezethető vissza rejtett technológiai vagy rejtett anyaghibára!

A lábbelik szinte minden merevítést szolgáló alkatrésze hő-technikával kialakított és beépített szerkezeti alkotóelem, így a sugárzó hőhatás roncsolódást, deformációt okozhat.

A szövet-kompozit talpbéléseknek nagy ellenálló képességük megtartásával kell megfelelő flexibilitást biztosítani funkcionális használat mellett sérülés nélkül. Amennyiben az ilyen típusú foglalótalpbélés beszakad, sérül, kikopik, az minden eshetőség figyelembevételével is általában alkatrész anyaghibára vezethető vissza.

A fedőtalpbélések nagytöbbsége kivehető, tisztítható szerkezeti elem, ami könnyedén kijavíttatható, cserélhető. Szövet vagy bőr bevonatok feljöhetnek a hordozó szivacsos anyagról termékhiba (ragasztási hiba) eredményeként, viszont ez a hibafaktor elenyésző esetben vonhat maga után csere, illetve elállási jog gyakorlását, mivel minimális vagy használattal összefüggésbe hozható elhasználódás eredményezte az elváltozást ok-okozati viszonyban.

Lágyékmerevítő vas (gleng-acél) törése általánosan kijelenthető, hogy ezt a hibatípust fáradásos törés okozza. Egyértelműen termék, anyaghiba!