Kényelmi hiba (komfortérzet), és beázás

A terméket mérethibából, kényelmi szintjéből (komfortérzet hiányából) adódó problémái matt minden esetben használatbavételt megelőzően (tartós utcai használatot megelőzően) módjában állhat cseréltetni. Amennyiben a termék járófelülete természetes kopásból eredően sérül, úgy az erre irányuló cserelehetőség nem érvényesíthető.

A lábbeli mérethelyességének és egyéni kényelmi szintnek megfelelő termék választása a fogyasztó döntésének megfelelően történik. A termék mérethelytelenségből, kényelmi sajátosságaiból bekövetkezett probléma nem a gyártó vagy forgalmazó felelősségköre, mivel a lábbeli nem egyedi méret és lábforma alapján készített, hanem sorozatgyártott termék.

Beázásról általában

Ha a lábbeli esetében alkalmazott talpfelerősítési technológia vegyes, varrott-ragasztott összeszereléssel készült, úgy értelemszerűen a varrott technológia a talpszél, illetve a felsőrész anyagát érintő többszörös perforáción keresztülhatoló fonal képtelen a vízzárásra. A (Flexibel) átvarrott technikával készült termékek esetében a vízállóság technológiailag elvárhatatlan kitétel.
Ha a termék talp járófelületi traktusában anyagtörés, sérülés, illetve egyéb rendellenesség nem tapasztalható úgy a beázás visszavezethető a nem rendeltetésnek megfelelő viselésre.
Ha a termék nem vízálló, illetve anyaga nem rendelkezik vízlepergető hatással, úgy az ilyen jellegű elvárás túlzó.

Miért?

Mert a tapasztalt, hibának feltételezett probléma oka a „használati és kezelési útmutatóban” megfogalmazottaktól eltérő használat. A lábbelik többsége jellegéből adódóan – figyelembe véve az alapanyagot és az alkalmazott gyártástechnológiát – normál utcai használattal járó igénybevételre, illetve száraz időben javasolt viselésre került forgalomba. A vásárlói tájékoztatóban feltüntetett (a vízállósággal kapcsolatos) leírás figyelmen kívül hagyása révén keletkezhetnek a nem kívánt, hibának feltételezett problémák.

LÁBBELIK VÍZÁLLÓSÁGA „ A bőr és a műbőr felsőrész mérsékelten tűri a vizet, a műanyag talp vízálló, de a varrásoknál beázhat. A ma forgalomban lévő cipők többsége ebbe a kategóriába tartozik.”
A forgalmazó által kibocsájtott és átadott kezelési és használati útmutató „Vásárlói tájékoztató” pontos információkkal szolgál a termék rendeltetésszerű használatával kapcsolatban.
Ha a forgalmazó a tájékoztatási kötelezettségét pontosan teljesítette, úgy nem vonható felelősségre az ilyen jellegű problémák miatt!

Kivételt képeznek a GORE-TEX, a gumi alapanyagú, illetve a kifejezetten vízálló tulajdonságot hirdető lábbelik. Amennyiben ilyen jellegű és típusú lábbeli ázik be, úgy a hydroteszt eredménye dönthet, a lábbeli esetleges hibája felöl. Számtalan esetben megtörténik, hogy a vízálló lábbelik nehezebben vezetik el a természetes kipárolgást (izzadságot) és azt az érzetet keltik, hogy a lábbeli nyirkossága, esetleg beázás miatt alakult ki. Tudni kell, hogy ezen speciális lábbelik hosszú távú, megszakítás nélküli több óráig tartó, főleg a külső és közeghőmérséklet ingadozásával járó viselete nem javasolt, mivel a fizika és biológia törvényei még speciális lábbelivel sem átléphetők.