Vízállóság, beázás és társai

A vízállósági kérdések tisztázása fontos lehet mielőtt megfelelő cipőt választunk magunknak.

Most a lehető legpontosabban leírom a jelenleg használatos alapfogalmakat, illetve anyagtípus, tulajdonságok és az esetleg felmerülő hibákat is feltüntetem a jó választás segítése okán.
Remélem ezzel megelőzhetők a nem várt következmények és bonyodalmak.

Csapjunk bele!
Vízállósággal kapcsolatos alapfogalmak tisztázása az ipari szabványban rögzítettek szerint:
- Nem vízálló: A lábbeli felsőrész anyaga azonnal átengedi a vízpárát, vízcseppeket. Beszívódik az alapanyag - közbélés, bélés tartományba. Alkalmazott anyagok: pamut textil, szőttes vászon, hurokszövet (szintetikus szövet), gyöngyvászon, perforált műbőr (hordozós műbőr), perforált természetes bőr (ásványi, illetve krómos cserzésű és kikészítésű alapanyagok), velúr vagy hasított bőr, bolyhozott természetes bőr. A nedves behatás jelentős mértékű állagromláshoz, amortizációhoz vezet. Az anyag szerkezet és rögzítési pontoknál szilárdsági mutatók lecsökkennek, deformáció következhet be, anyag strukturális jellemzői nagy nedvesség eredményeként jelentősen megváltoznak, Halmazati meghibásodások előfordulási esélyei megnövekednek.
Nem vízálló kategóriába tartoznak az átvarrott talpfelerősítéssel készült lábbelik, mivel az öltési perforációk könnyedén beengedik a külső nedvességet (talpszél felől).
- Mérsékelten vízálló: A lábbeli esetében alkalmazott felsőrész alapanyag a vízpárát, vízcseppeket nem engedi azonnal (kívülről) beszívódni az anyagszerkezetbe, illetve a közbélés, bélés anyagába. Jellemző: Erősen nedves közegben a pára, folyadék, csapadék áthatol a külső rétegen és a felsőrész beázhat, tartósan nedves közeg strukturális állapotromlást idézhet elő. Károsodások: bőr esetében felületi duzzadás, műbőr esetében a bevonó réteg elválása a hordozó anyagtól, ragasztási (rögzítési szilárdság mutatóinak csökkenése) a felületi elváltozás halmazati meghibásodást eredményezhet). Nem rendeltetésnek megfelelő használat esetében ilyen jellegű állapotromlás egyértelműen bekövetkezhet.
Alkalmazott alapanyagok: felületi kezeletlen króm vagy ásványi cserzésű természetes bőr, bevonatos műbőr, hordozós műbőr, habosított műbőr, erősített műszálas textil.
- Vízlepergető (tex): A felületileg kezelt felsőrész anyag a csapadék beszívódását nem engedi. Nedves közegben a folyadék nem hatol át a felső rétegen. Tartósan nedves közegben a felsőrész anyaga fokozatosan átengedheti (főleg a nagy mennyiségű) csapadékot. A vegyes halmazállapotú csapadék beszívódásának esélye tartós használatkor megnőhet. Ennek oka, hogy az összeerősítéskor alkalmazott technológiai (általában varrott) mikro-perforációkat hoz létre a felületen, miáltal azokon a pontokon (összetűzési pontokon) a víz zárása természeténél fogva nem lehetséges. Károsodások nagy mennyiségű csapadék (átcsapzódás esetében) a tűzési pontok gyengülése, halmazi elváltozásként, amennyiben teljes terjedelmű átnedvesedés következik be úgy a rögzítési (ragasztási) szilárdság gyengülése, bevonati elválás.
Alkalmazott alapanyagok: Bevonatos kezelt természetes bőrök, bevonatos kezelt műbőrök.
- Vízálló lábbelik: GORE-TEX, Waterproof technológiával készített lábbelik. Bevonatos alapanyag és vízzáró közbélés bevasalt technikával. A GT. és WP. technológia esetében az összeszereléskor a tűzési pontok vízzáró bevasalása nem engedi az átcsapzódást, illetve a nedvesség egyéb irányú behatolását. Ezenkívül a hegesztett teljes gumi alapanyagú lábbelik tartoznak a vízálló termékek közé.
Negatív jellemzők: A természetes vagy annál nagyobb mértékű kipárolgás (izzadás) azt az érzetet kelti, mintha a lábbeli beázott volna. Ennek oka a páraelvezetés nehézsége miatt van. Ezen speciális lábbelik hosszú távú, megszakítás nélküli több óráig tartó, főleg a külső és közeghőmérséklet ingadozásával járó viselete nem javasolt (belső páralecsapódás miatt), mivel a fizika és biológia törvényei még speciális lábbelivel sem átléphetők.